NLP TEKNİKLERİYLE HIZLI OKUMA VE HIZLI ANLAMA

Sadece göz ve beyin arasında olması gereken okuma eyleminin arasına hiç de gerekmediği halde, yanlış programlandığımız ya da yanlış öğrendiğimizden iç seslendirme, dudak kıpırdatma, sesli okuma gibi bizi yavaşlatan ek işlemler katarız.
Önümüze bir resim yaklaştırılırsa, bakarız. Elimize bir not uzatılırsa, okuruz. Her iki işlemi kendiliğinden görsel ve dokunsal çapalarla gerçekleştiririz . Resme bakmamız ile yazıyı okumamız arasında bir fark yoktur. Çünkü gözümüz şekilleri görür beyin de bunları değerlendirir.
Hızlı okuma fikri ikinci dünya savaşında, hızla geçen uçakların bayraklarını gözlemci ve pilotların tanımada  zorlanmaları sonucunda,  gözün görüş alanını genişleten  takistopik  eğitimleri ortaya çıktı. Böylece, pilot ve gözlemcilerin görüş alanı artırılabilmişti.

1950 ler de sinema perdeleri küçücüktü. Çekimler bu alana sığacak şekilde yapılırdı. Çünkü gözün başı çevirmeden, ancak bu kadar alanı görebileceği düşünülüyordu.

Bu yıllarda psikologların algılama eşiği (treshold of perception) deneylerinde gösterdikleri, göz ucuyla da görme gerçeğini, Hollywood yapımcıları öncelikle kaptı ve perde büyüklüğü bugünkü düzeylere getirdiler. Perdenin yalnız ortasına baktığınızda tamamını görebiliyorsunuz değil mi?
İnsanların çoğu yalnız beyinlerinin sol lobu ile okurlar. Çünkü okumayı konuşmanın bir gelişimi olarak öğrenmişlerdir. Oysa okuma beynin elektriksel faaliyetlerinin bir algılama sürecidir.

Hızlı okuma ve hızlı anlama ışık hızında, seslendirerek okuma ise, ses hızıyla gerçekleşir. Okuma bir öğrenme süreci olduğuna göre kendi kendimizi, böylece yaklaşık 1100 kat daha yavaş öğrenmeye tutsak etmiş olmuyor muyuz?
Amacımız kimseyi suçlamak değil.  Üstelik bunlar bizim suçumuz da değil. Tane tane  okumamız, sesli okumamız, hızlı okursak öğrenemeyeceğimiz öğretilmedi mi? Bizlere.
Seslendirerek okumada gözler durarak, her kelimeyi tek tek okuduğu için, çabuk yorulur, beyin farklı şeyler düşünmeye başlar, beynin ilgisi azalır, konsantrasyonunu ve ilgisini kaybeder.
Başarılı olmuş insanlardan Süleyman Demirel ve John Kennedy dakikada 2500 kelime okuyorlardı. Dahi olarak ünlenen, küçük yaşta üniversitede okuyan Amerikalı Mariel Aragon, dakikada 6000 kelime okuyordu.
Okuma hızını bir kat artıran kişinin beynindeki anlama kapasitesi %15 oranında artıyor. Bunun sonucu olarak, bireysel gelişimdeki artışın çok daha büyük boyutlarda olduğu yadsınamaz. Yaklaşık 400 sayfalık bir kitapta, 96000 kelime bulunuyor. Dakikada 1000 kelime okuyan birisi bu kitabı, bir buçuk saatte, 500 kelime okuyan, üç saatte bitirirken,  dakikada 150 kelime okuyan birisi ise 10 saatte kitabı okuyabileceğini düşününce, aradaki farkı ve bireysel gelişim farkını sizlerin takdirine bırakıyorum.
Hızlı anlamanın olmadığı bir hızlı okuma tabi ki anlamsızdır. Hızlı anlamanın sihirli gücü, konsantrasyon ve motivasyondur. İşte NLP teknikleriyle hızlı okuma ve anlama eğitimini tamamlamanın, ayrıcalığı tam da burada ortaya çıkıyor.

Öğrenme komutlarının verildiği yer, beyindir. Orta beynin hipokampındaki  merkezin  uyarısı ile bilgiler istenilirse kaydedilir, istenilmezse kaydedilmez.
Bu merkezi duyguların hareketlendirdiğini biliyoruz. Yüksek konsantrasyon ve motivasyonlarda, üst beyne,  bilgiyi kaydet komutu verir.  Konsantrasyon  düşük ise,  duygular öğrenmeye  katılmamış ise, bu bilgi önemsiz der ve bilgi kaydını yaptırmaz.

Stres ve korku anlarında ise,  öğrenme olmaz, alt beyin devreye girerek, kaç kurtul komutu verir.
Yüksek konsantrasyon ve motivasyonun nasıl sağlanabileceğinin ipuçlarını sitemizdeki NLP ’nin  küçük sırları içinde bulabilirsiniz.
Hızlı okuma eğitimi süresince verilen, bilgisayar ortamlı bir çok göz egzersizlerinden sonra öğretilen, hızlı okuma tekniklerinden en etkin olanı sütun okuma tekniğidir. Göz egzersizleri eğitiminin daha başlangıcında, bir noktanın sağ ve solundaki üçlü, dörtlü kelime gruplarını okumayı hemen öğrenirsiniz. Bu düzeyde bile sütun ortasından bir doğru boyunca, düşey aşağı doğru, gözle taramanız, tüm sütunu anlamanıza yeterli olur. Kelime grupları geliştirildiğinde daha geniş sütunlarda bu kez aynı yöntemle, ancak her satırdaki kelimeleri birer atlayarak, üçüncü, beşinci kelimeleri okuyarak,  sütunu taramanız durumunda beyniniz fotoğrafik hafızaya alarak anlamanızı sağlayacaktır.
Çok özel yetenekler gerektirmeyen, herkesin  öğrenebileceği, hızlı okumada, çapraz okuma, paragraf okuma ve buna benzer diğer teknikler de  NLP doğrultusunda öğretilmektedir.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir